header
Wallisgids.nl

Martigny

Martigny ligt op een kruising van verkeerswegen en op de knik van 90 graden die het Rhônedal hier maakt.

Geschiedenis

fotoMartigny (Duits: Martinach) was omstreeks het begin van onze jaartelling de belangrijke Romeinse plaats in de Alpen met de naam Forum Claudii Vallensium: de markt van Claudius in het gebied van de Wallisers. Daarvoor was er al Keltische bewoning en heette de plaats Octodurum. Martigny lag en ligt op een kruising van vele belangrijke handelswegen: van het meer van Genève naar het oosten over Furka of Grimsel, of naar het zuiden over de St.-Bernard of de Simplon, of naar Frankrijk over de Forclaz. Telt de stad nu 17000 inwoners, in de Romeinse tijd waren dat er 15000. Dit aantal is gebaseerd op de capaciteit van het amfitheater (prachtig in tact en in gebruik), dat plaats biedt aan 5000 toeschouwers, en dat was zo'n beetje de Romeinse formule: 1/3 van de bevolking moest een plekje kunnen vinden in het theater. Je struikelt in Martigny bijna letterlijk over de opgravingen, die er constant plaatsvinden. Zo moet menig bouwproject worden aangepast: de geplande flat komt er dan wel maar de parkeergarage die er onder was voorzien blijft achterwege omdat men bij de graafwerkzaamheden steeds weer nieuwe archeologische ontdekkingen doet. Tot het einde van de 4e eeuw duurde de bloeitijd van het Romeinse Martigny. Doordat bisschop Theodul zich in dezelfde eeuw in Martigny vestigde, werd de stad het eerste bisdom van het land. In de 6e eeuw werd Sion echter de bisschopsstad, en nam het belang van Martigny af.

Bezienswaardigheden

Het stadje ademt een zuidelijke sfeer. In het centrum merk je dat onder meer aan de honderdjarige platanen die de straten sieren, en de vele terrassen, een indruk die nog versterkt wordt als de zon schijnt. Martigny heeft een Romeins verleden, en daar is men trots op. Het amfitheater (vrij toegankelijk), dat zich even ten zuiden van het centrum bevindt (diverse wegwijzers geven de juiste richting aan), is fraai gerestaureerd en er worden uitvoeringen gegeven op het gebied van toneel en muziek. Jaarlijks vindt er de finale van de koeiengevechten plaats. In de Romeinse tijd was in dit theater plaats voor zo'n 5000 toeschouwers. Kijk hier voor een eerste indruk.

fotofoto

Vlak bij het amfitheater staat het culturele centrum van de stichting Pierre Gianadda (Rue du Forum), gebouwd in 1978 rond de resten van een gallo-romaanse tempel. Het gebouw met een markante architectuur is eigenlijk een drie-in-één=museum en biedt onderdak aan een archeologische collectie, een beroemde beeldentuin en een unieke verzameling historische auto's. De tuin bevat werken van o.a. Moore, Chagall, Rodin, De Kooning, Renoir-Guino en vele anderen. Daarnaast worden in deze bijzondere ambiance regelmatig concerten en wisselende exposities georganiseerd. De combinatie van dit alles maakt dat een bezoek aan het centrum zeker de moeite loont. De tentoongestelde auto's (ruim 40 uit de periode 1897-1939) rijden bijna allemaal nog; bij speciale gelegenheden verlaten ze in colonne het museum. Voor openingstijden en exposities kijk hier.

fotoWie lekker op z'n gemak een indruk wil krijgen van de stad neemt het toeristische treintje de 'Balladeur', die ieder uur een rondrit maakt (in/uitstappen kan op diverse plaatsen). Hoog boven Martigny staat de ruïne van het Château de la Bâtiaz, dat in de 13e eeuw werd gebouwd als een bisschoppelijke vesting. Het 'Balladeurtje' komt er ook. De toren kan beklommen worden, en er is ook middeleeuws oorlogstuig te zien, waarmee rotsblokken geworpen konden worden. Kijk hier voor de openingstijden en activiteiten.Poire William

Tussen Martigny en Saxon, aan de lokale weg over Charrat-Les Chênes, kunt u boomgaarden tegenkomen met flessen aan de takken. Het is voor de produktie van Poire William, een gedistilleerde drank. Het distillaat zit in een fles met een echte peer erin. Het is geen goedkoop drankje, maar dat laat zich eenvoudig verklaren door de arbeidsintensieve produktie. Vlak nadat de bloesem is uitgebloeid, bindt de producent een lege fles om de aanstaande vrucht, die zich vervolgens in de fles tot een volwassen peer moet gaan ontwikkelen. Slechts een derde van de peren komt tot wasdom. Als de flessen zijn geoogst worden ze gevuld met perenbrandewijn. Men treft er de flessen echter niet ieder jaar aan!

Gorges du Trient

Bij Vernayaz, 10 minuten per auto of trein vanuit Martigny (richting St. Maurice), ligt de toegang tot de kloof van de Trient. Er gaat een buggyvriendelijke loopbrug zo’n 800 meter de nauwe kloof in. Er is weinig hoogteverschil en er is een goede afrastering, dus deze kloof is ook door kleine kinderen te bezoeken. Heen en terug is het pad in een half uur af te leggen. Bijna 600 meter boven de kloof loopt de oude en de nieuwe brug van de weg naar Les Marecottes. Toegangsprijs voor de gorges bedraagt circa 5 Frank. De watervallen van Pissevache vindt men ruim 2 km verder richting St. Maurice.

Hoogte467 m
Inwoners14700
Postcode1920
website VVV  

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit Martigny. Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?