header
Wallisgids.nl

Bespaartips

Zwitserland duur? Je hebt het zelf in de hand. Doe je voordeel met de bespaartips!

Boodschappen
Vervoer: treinen, kabelbanen
Autotransport: Lötschberg en Furka
De euro in Zwitserland
Mobiele telefoon
Gästekarte
Stopcontacten
Vuilniszakken

Boodschappen

Op veel plaatsen zijn supermarkten van de Coop en Migros. Beiden kennen ze een klantenkaart, waarmee gespaard kan worden. De Coop-kaart moet via internet worden aangevraagd (klik hier), en je moet een adres opgeven in Zwitserland of in één van de buurlanden. De Cumulus Karte van Migros kan direct in de winkel worden aangevraagd. Met de Coop Superkarte kunnen (alleen in de grotere filialen) Reka-Checks worden gekocht. Dat zijn reischeques waarmee betaald kan worden in o.a. het openbaar vervoer. Op de nominale waarde van de cheques wordt na vertoon van de Coop-Superkarte een korting van 3% gegeven. Met een wintersportvakantie kan dat vooral veel voordeel opleveren, zeker omdat bijna overal skipassen en skischolen met Reka-Checks betaald kunnen worden. Zie ook: www.reka.ch.

Vervoer: treinen, kabelbanen

Gaat u er tijdens uw verblijf in Wallis regelmatig op uit met het openbaar vervoer? Dan is misschien Wallis Erlebnis Card een goede aankoop. De kaart is verkrijgbaar tijdens de zomermaanden en geeft gedurende een periode van een maand 2, 3 of 5 dagen vrij reizen in Oberwallis (voor het geldigheidsgebied: kijk hier). Op bergbanen en toeristische attracties geldt een korting van 50%.

Voor reizen met (eigen) kinderen t/m 15 jaar is er de Juniorkarte voor 30 Frank per kind (vanaf de derde Juniorkarte is deze gratis). Met de Juniorkarte reizen kinderen gratis indien de ouder(s) over een geldig vervoersbedrijf beschikt. Juniorkarten zijn in Zwitserland te koop op de spoorwegstations.

Autotransport: goedkoper door de Lötschberg en Furka

fotofotofoto
De auto op de trein betekent tijdwinst en benzine besparen. Wie vaker in Wallis komt kan in plaats van losse kaartjes ook een Punktenkarte kopen, die zowel voor de Furka- als de Lötschbergtunnel geldig is. Bespaar zo tot 40%. Let op: de gekochte punten zijn slechts drie jaar geldig! Er zijn kaarten met 300 punten (250 Frank), 725 punten (500 Frank), 1250 punten (750 Frank) en 2500 punten (1250 Frank). Voor een rit door de Lötschbergtunnel worden van ma t/m do 22 punten berekend en van vr t/m zo 26 punten. Door de Furkatunnel: in de zomermaanden 25 punten en in de wintermaanden 31 punten (alle tarieven per 1 juni 2011). Houders van een Punktenkarte worden (alleen bij de Lötschberg) via een aparte rijstrook afgehandeld waardoor je sneller aan de beurt bent (bij grote drukte kan dit echter tegenvallen omdat deze rijstrook dan ook voor auto's gebruikt wordt die nog een kaartje moeten kopen).

Prijsvergelijking:

Lötschberg los: 27 Frank ma t/m do, 29,50 Frank vr/za/zo/feestdagen;
Lötschberg met 300 punten: 20,80 (ma t/m do) of 24,20 (vr t/m zo), of met 725 punten 17,90 (ma t/m do) of 20,00 (vr t/m zo).

Furka los: 27 Frank (zomertarief), 33 Frank (wintertarief)
Furka met 300 punten: 23,20 (zomertarief), 29,20 (wintertarief);
met 1250 punten 16,80 (zomertarief), 21,00 (wintertarief).

De Punktenkarte is te koop bij de kassa's bij het oprijden van de treinen. Betaling kan contant, met bankpas of creditcard. Ongebruikte punten op de kaart vervallen drie jaar na aankoop. De kaart is persoonsgebonden, uitlenen kan dus niet (hoewel we hierop nog nooit controle hebben gezien, noot van de redactie). In Kandersteg en Goppenstein hebben kaarthouders voorrang boven niet-kaarthouders (handig bij drukte). Kijk ook hier

De euro in Zwitserland

Bijna overal kun je zonder problemen met euro's (alleen papiergeld) terecht. Wisselgeld wordt gegeven in Franken. Maar… de omrekenkoers is altijd ongunstiger dan wanneer giraal wordt betaald (bankpas, giropas). Geld opnemen via een bankpas of giropas en vervolgens contant in Zwitserse Franken afrekenen is goedkoper dan met euro's betalen. Sommige banken rekenen geld voor transacties met passen, maar sommige ook niet.

Mobiele telefoon

Je mobiele telefoon gebruiken in het buitenland: het kan nog steeds flink oplopen. Het loont eigenlijk altijd om een Zwitserse SIM-kaart aan te schaffen. Je telefoon moet wel Simlockvrij zijn, natuurlijk. De verschillende Zwitserse providers hebben geregeld aanbiedingen met SIM-kaarten of complete (eenvoudige) toestellen. Bekijk de aanbiedingen op een postkantoor of bij een winkelketen als Interdiscount (in alle grotere plaatsen) of de warenhuizen van Migros. Met een Zwitserse SIM-kaart heb je een Zwitsers telefoonnummer, en kost het helemaal niets om gebeld te worden, dus ook niet als je gebeld wordt uit Nederland. Bij aanschaf van een SIM-kaart geldt een wettelijke legitimatieplicht.

Gästekarte

Toeristen betalen in Wallis toeristenbelasting: de Kurtax. Meestal gaat het om een bedrag van rond de Frank per persoon per nacht, maar dit kan per gemeente verschillen. De Kurtax wordt geïncasseerd door de verhuurder of campingeigenaar, soms moet je het zelf regelen bij de plaatselijke VVV. In 'ruil' voor de Kurtax ontvang je de Gästekarte, waarmee regionaal leuke kortingen te verkrijgen zijn. Goedkoper naar het zwembad of korting op de kabelbaan, bijvoorbeeld. Vraag dus altijd naar de Gästekarte.

Stopcontacten

Stopcontacten met randaarding zijn in Zwitserland meestal uitgevoerd met 3 polen. De bij ons gangbare randaardestekkers passen niet, maar de zogenaamde eurostekkers wel. De bij ons voorkomende dikke polen van stekkers (bijvoorbeeld bij föhns) passen niet in de stopcontacten. Daarom is het handig om altijd een of meer adapters mee te nemen.


Vuilniszakken

In veel gemeenten in Wallis wordt de belasting op huisvuil geïnd via de verkoop van vuilniszakken. Dat betekent dat in supermarkten vaak twee types rolletjes vuilniszakken te koop zijn: ééntje inclusief belasting (ze kosten dan zo rond een Frank per stuk), en ééntje zonder die belasting. Welke je nodig hebt ligt aan de plek waar je het afval in de container gooit. Informeer daarnaar, zodat je weet welke zakken je nodig hebt.