Visp
Visp is sinds de opening van de Lötschberg basistunnel uitgegroeid tot het nieuwe spoorwegknoopunt van Wallis uitgroeien. Het stadje ligt 10 km van Brig aan de ingang van het Mattertal en het Saastal. Bij Visp treft men ook chemische industrie aan. De laatste jaren heeft Visp zich ontwikkeld als congrescentrum.
Geschiedenis
In de middeleeuwen was Visp uitgangspunt voor het goederentransport over de Monte Moropas, die achter in het Saastal ligt en Zwitserland met Italië verbindt (zie Wandeltip Monte Moropas). Visp was door de bisschop in leen gegeven aan de Heren van Visp. Bij een poging van de graven van Savoye om heel Wallis in handen te krijgen, leden de Savoyen in Visp een nederlaag. De Vispers waren erg gesteld op hun onafhankelijkheid, en toen de Savooiaardse krijgers op 23 december 1388 Visp binnentrokken, hadden de bewoners de straten onder water gezet. Onder water, dat wil zeggen: onder ijs, want de winterkoude had er een grote ijsbaan van gemaakt. Zo werd de aanval tot een nederlaag. Strijd was er ook in 1799, toen de Fransen onder Napoleon Wallis binnenvielen en innamen.
Bezienswaardigheden
Op het eerste gezicht lijkt Visp alleen maar een industriestad, en dat is gedeeltelijk ook waar. Maar het oude Visp laat de geschiedenis van deze stad zien. Wie vanuit Brig komt, vindt het oude centrum aan de linkerkant van de hoofdweg. Mooie patriciërshuizen herinneren aan de tijd dat Visp een belangrijke economische stad werd. Aan de rechterzijde van de hoofdweg zal de komende jaren worden gebouwd aan een nieuw stationscomplex.
De Burgerkirche of Heilige Driekoningenkerk vindt zijn oorsprong in de 11e eeuw maar heeft zijn huidige gezicht gekregen in de 18e eeuw. De kerk heeft een romaanse toren, en het interieur is sterk barok. In de crypte kan men de sporen zien die wijzen op de oorspronkelijke 11e eeuwse kerk. Vlak bij de Burgerkirche staat het huis In-Albon met een stenen trapgevel. De tweede kerk in Visp is gewijd aan St.-Martin en is ook gebouwd in de 18e eeuw. In 1955 werd de kerk echter drastisch uitgebreid. Een zuilengang en de toren herinneren nog aan de oorspronkelijke kerk.
Wandeltip
Kalpetran, Embd, Schalb, Moosalp
(Vanuit Visp)
Hoogte | 651 m |
Inwoners | 6500 |
Postcode | 3930 |
website VVV | |
Vakantiefoto's
Hierbij een foto van een paar typische Waliser schapen genomen tijdens een wandeling naar de Augstbordhorn vanaf Moosalp.
John Hankel
Meer vakantiefoto's uit Visp? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.