header
Wallisgids.nl

Visp

Visp is sinds de opening van de Lötschberg basistunnel uitgegroeid tot het nieuwe spoorwegknoopunt van Wallis uitgroeien. Het stadje ligt 10 km van Brig aan de ingang van het Mattertal en het Saastal. Bij Visp treft men ook chemische industrie aan. De laatste jaren heeft Visp zich ontwikkeld als congrescentrum.

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Visp uitgangspunt voor het goederentransport over de Monte Moropas, die achter in het Saastal ligt en Zwitserland met ItaliŽ verbindt (zie Wandeltip Monte Moropas). Visp was door de bisschop in leen gegeven aan de Heren van Visp. Bij een poging van de graven van Savoye om heel Wallis in handen te krijgen, leden de Savoyen in Visp een nederlaag. De Vispers waren erg gesteld op hun onafhankelijkheid, en toen de Savooiaardse krijgers op 23 december 1388 Visp binnentrokken, hadden de bewoners de straten onder water gezet. Onder water, dat wil zeggen: onder ijs, want de winterkoude had er een grote ijsbaan van gemaakt. Zo werd de aanval tot een nederlaag. Strijd was er ook in 1799, toen de Fransen onder Napoleon Wallis binnenvielen en innamen.

Bezienswaardigheden

Op het eerste gezicht lijkt Visp alleen maar een industriestad, en dat is gedeeltelijk ook waar. Maar het oude Visp laat de geschiedenis van deze stad zien. Wie vanuit Brig komt, vindt het oude centrum aan de linkerkant van de hoofdweg. Mooie patriciŽrshuizen herinneren aan de tijd dat Visp een belangrijke economische stad werd. Aan de rechterzijde van de hoofdweg zal de komende jaren worden gebouwd aan een nieuw stationscomplex.

De Burgerkirche of Heilige Driekoningenkerk vindt zijn oorsprong in de 11e eeuw maar heeft zijn huidige gezicht gekregen in de 18e eeuw. De kerk heeft een romaanse toren, en het interieur is sterk barok. In de crypte kan men de sporen zien die wijzen op de oorspronkelijke 11e eeuwse kerk. Vlak bij de Burgerkirche staat het huis In-Albon met een stenen trapgevel. De tweede kerk in Visp is gewijd aan St.-Martin en is ook gebouwd in de 18e eeuw. In 1955 werd de kerk echter drastisch uitgebreid. Een zuilengang en de toren herinneren nog aan de oorspronkelijke kerk.

Wandeltip

Kalpetran, Embd, Schalb, Moosalp

(Vanuit Visp)
Deze wandeling hebben we opgenomen vanwege een bijzonder kabelbaan-avontuur. Vanaf het MGB-station Kalpetran, 20 minuten met de trein vanuir Visp, gaat een cabinelift naar Embd (1358 m). U moet zichzelf aanmelden via een knop om naar boven getransporterd te worden. Hier al begint een romantische zweeftocht, die nog mooier wordt bij de volgende baan naar Schalb op 1900 meter. Deze unieke kabelbaan bereikt u na een paar minuutjes lopen vanaf het bergstation in Embd. Bij het instappen houdt de 'operator' u via een camera vanaf dat bergstation in de gaten, en als u het hekje heeft dichtgedaan gaat het naar boven over soms bloedstollend steile kloven. O ja, dit is de rubriek wandeling. Een overzicht van de banen en tijden vindt u hier. Vanaf Schalb is er een prachtige panoramaweg, met niet veel hoogteverschil, naar Moosalp (2048 m). U volgt vooral de oude waterleiding, die zo veel mogelijk horizontaal loopt - met een beetje verval natuurlijk om het water te laten stromen. Soms neemt de oude waterleiding een kortere route dan het wanelpad: de donkere tunnels zijn er niet voor de wandelaars. En eenmaal in Moosalp: een vriendelijk alplandschap met soms veel schapen of Ehringer koeien. En enkele horecagelegenheden, wat het wachten op de postbus terug naar Visp aangenaam maakt.
Hoogte651 m
Inwoners6500
Postcode3930
website VVV  

Vakantiefoto's

Hierbij een foto van een paar typische Waliser schapen genomen tijdens een wandeling naar de Augstbordhorn vanaf Moosalp.
John Hankel

Meer vakantiefoto's uit Visp? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.