header
Wallisgids.nl

Vex | Euseigne | Evolène | Les Haudères | Arolla

Het Val d'Hérens behoort tot de lieflijkste dalen van Wallis. Vanuit Sion rijden bussen over Evolène tot Les Haudères en Arolla (1998 m). De weg tot aan Arolla is 50 km lang en op sommige punten steil, maar goed te berijden. De weg voert door uitgestrekte alpenweiden, bossen en een indrukwekkend decor van de Walliser Alpen. Kijk hier voor de overkoepelende website van het dal. Door de geïsoleerde ligging van het Val d'Hérens (Duits: Eringertal) zijn ook hier, net als in bijvoorbeeld het Lötschental, oude tradities nog zeer sterk aanwezig. Het dal gaf zijn naam aan de donkerbruine, kleine Eringerkoe, waarmee nog altijd jaarlijks de koeiengevechten worden gehouden. De koeien van dit aparte ras, dat ook in andere dalen voorkomt, strijden na een winter in de stallen net zo lang met elkaar totdat een winnares, la Reine, uit de bus komt. Het leuke van een bezoek aan het Val d'Hérens is dat de geschiedenis er op veel plaatsen nog voelbaar om de bezoeker heen hangt.

Vex

Bij Vex, aan de ingang van het dal, zijn overblijfselen van een toren te zien die deel uitmaakte van een kasteel. Vanuit het kasteel kon zowel op de Rhône als naar het Val d'Hérens gekeken worden; het was het bestuurscentrum van het dal.

Piramides van Euseigne

fotoVlak voor Euseigne gaat de weg met een tunneltje dwars door een geestige speling van de natuur: de piramides van Euseigne. Enkele van deze piramides, die ook wel gendarmes worden genoemd, zijn net iets meer dan 20 m hoog. Ze zijn ontstaan door erosie van het gesteente; de kei boven op de piramide verhindert dat de regen het (zachtere) gesteente daaronder wegspoelt.

Evolène

foto fotoEvolène ligt op 1371 m en is een heerlijk rustig vakantiedorp. Het is in feite de belangrijkste plaats van het dal. Haast spreekwoordelijk ervaart men hier de charmes van Wallis, en tegelijkertijd lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan. Traditionele klederdrachten maken nog gewoon deel uit van het dagelijkse leven, nieuwbouw komt men nauwelijks tegen. Een stoeltjeslift even buiten het dorp van Lannaz naar Chemeuille brengt de verwende toerist naar een prima wandelgebied (en 's winters natuurlijk skigebied), oog in oog met de Dente Blanche. Op deze Alpage de Chemeuille grazen 's zomers tientallen Ehringer koeien, waarvan de melk dagelijks het hoofdingrediënt is voor de lokale kaasmakerij. Een Ehringer koe weegt zo'n 600 kilo en brengt 350 kilo vlees op, wat vrij gunstig is. Populair in de regio zijn de koeiengevechten waarin de Ehringers strijden om het leiderschap van de kudde (la reine – de koningin).


Ook vanuit Evolène zelf zijn tal van wandelingen te maken (200 km wandelpaden zijn gemarkeerd).

Les Haudères

Bij Les Haudères splitst het dal zich. Het dorp heeft 500 inwoners.

De oude, houten huizen lijken hier soms haast voorlopers van moderne flats: al honderden jaren geleden werden bestaande woningen vaak verhoogd met enkele verdiepingen, waardoor deze hun huidige aanzien kregen.

Iets buiten Les Haudères kunnen kampeerders terecht op een gezellige camping (een link naar de website van de camping vindt u hier), compleet met zwembad. De camping verhuurt ook kleine huisjes.

Arolla

Arolla ligt op een hoogte van 1998 m, en bereikt men vanaf Les Haudères over een smalle weg van 11 km. Arolla ligt duidelijk aan het einde van het dal, midden in het hooggebergte. Het dorp heeft 50 inwoners en is een centrum voor het alpinisme. Een bergbeklimmersschool (kijk hier voor info) organiseert gedurende de zomermaanden uitgebreide cursussen, maar ook de leek kan hier met de hele familie terecht voor wandelingen.

 

Postcode1982
website VVV  

Vakantiefoto's

Uitzicht vanaf Cabane Aguilles Rouges, zomer 2012, 2800 meter
Henk Drent


Jo Van den Eynde

Op weg naar de Cabane de Aguilla rouge vanuit Arolla. Even broodje eten, en uitrusten. Het blijft een mooi stekje - we komen er 15 jaar.
Else van der Schuit

Foto genomen op de terugweg van de stuwdam Grande Dixence richting Sion (uitzicht op de piramides van Euseigne)
Lia van Valen

Meer vakantiefoto's uit ? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.