header
Wallisgids.nl

Grote St. Bernardspas (Grand St. Bernard)

Informatie over de weg door de tunnel: kijk hier

fotoDe pasweg die Wallis verbindt met het dal van Aosta in ItaliŽ, heeft sinds de opening van de St. Bernardtunnel in 1962 eigenlijk alleen nog een toeristische betekenis. De tweebaanstunnel is 6 km lang en begint even na Bourg St.-Bernard op een hoogte van 1950 m. De weg tot aan de tunnel is grotendeels overdekt, waardoor deze route het hele jaar door berijdbaar is. Voor een personenauto geldt voor de tunnel een tol van 30 Frank (bij een retourtje geldt een reductie). Wie liever oude pasweg rijdt moet vlak voor de tunnel afslaan richting Col. Enkele betonnen gebouwen langs de pasweg behoren tot het ventilatiesysteem van de autotunnel. Over een vrij steile weg door een ruig landschap bereikt men in een ongeveer tien minuten het klooster op de pas (2473 m). .

Geschiedenis

fotoIn 218 v.C. trok Hannibal over de pas naar ItaliŽ. Maar lang daarvoor speelde deze alpenpas al een rol van betekenis. Vondsten aan beide zijden ervan wijzen op reizigers in de 8e eeuw v.C. De legers van Caesar vielen in 57 v.C. Wallis binnen, en namen bezit van Martigny. Toen heel Wallis Romeins bezit was, liet Augustus een weg aanleggen over de pas, die de verbindingsweg werd van Basel naar ItaliŽ. De pas verleende in 574 doorgang aan de Lombarden, die optrokken tegen de BourgondiŽrs. In het begin van de 10e eeuw trokken wilde Hongaren en Saracenen Wallis binnen. De Saracenen werden meester over de pas en zorgden gedurende vele jaren voor dood en verderf onder de reizigers, die er over wilden trekken. De naam van de pas komt van Bernard van Menthon. Deze bisschop uit Aosta vestigde in 1020 een klooster op de pas, om daarmee een einde te willen maken aan de gevaren die de pasreizigers bedreigden. Bijgelovige gevaren, zoals draken en monsters, maar vooral ook de echte gevaren zoals bandieten en het omkomen van uitputting door verdwalen in de sneeuw. De relikwieën van bisschop Bernhard liggen in de enorme kerk van het klooster, waar hij ook trots staat afgebeeld met de voet op het hoofd van een duivels figuur. Onder de kerk bevindt zich een crypte uit de elfde eeuw.

Bezienswaardigheden

fotoOndanks de tunnel trekken er per jaar toch nog zo'n 200000 mensen over de pas. Dat komt natuurlijk niet in de laatste plaats door de wereldberoemde Sint Bernhardshonden, waarvan op de pas dan ook complete families bezichtigd kunnen worden. Iedere zomer zijn er wel jonge pups te bewonderen, op de pas worden er jaarlijks zo'n twintig geboren. Er is een museum met 3000 jaar pasgeschiedenis. De meeste honden verblijven overigens alleen gedurende de zomermaanden op de pas; 's winters bevinden ze zich in een kennel in Martigny. Voor reddingswerk worden de honden eigenlijk niet meer gebruikt; ze zijn te zwaar (zoín 80 kilo); voor het meevliegen in reddingshelicopters wordt de voorkeur gegeven aan herdershonden die veel lichter zijn. Kopers komen vanuit de hele wereld naar de pas om een echte Sint Bernhardshond te kopen (de prijs voor een jonge hond bedraagt zo'n 2500 Frank, en er is een strenge ballotage). Ook voor gezinnen is een bezoek de moeite waard. Er kan zelf een wandeling worden geboekt met een hond uit de kennel, en dat levert natuurlijk mooie foto's op. Net als de pasweg is het museum alleen in de zomermaanden geopend. Naast het museum is er natuurlijk het hospice, het klooster van St.-Bernard van Menthon. Het klooster is al meer dan duizend jaar 7 dagen per week geopend gedurende 365 dagen... Symbolisch gezien is het mooi: in de deur van de hoofdingang ontbreekt het sleutelgat. Gedurende zomer en winter kan men zich hier alleen of in groepsverband korte of langere tijd terugtrekken. In de wintermaanden is het klooster overigens alleen te voet bereikbaar. Natuurlijk is het klooster rijk voorzien van een collectie kerkelijke kunst.

Hoogte2469 m
website VVV  

Vakantiefoto's

3 x St. Bernard! Onze hond (Boef) op de St. Bernardspas met op de achtergrond... Lac du Grand St-Bernard !!! Groeten van Hans.
Hans Laroes, B.D.

Meer vakantiefoto's uit Grote St. Bernardspas (Grand St. Bernard)? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.