header
Wallisgids.nl

Sion

Sion is hoofdstad van het kanton Wallis.

Geschiedenis

Sion werd al in 585 bisschopsstad. Vanaf 999 werden de bisschoppen ook wereldlijke heersers. Bisschop Hugo van Sion erfde toen de macht van de kinderloze koning Rudolf III van Opper-Bourgondië. In de 13e eeuw ontstond op een van de twee heuvels die de stad markeren, de burcht Tourbillon als zomerresidentie voor de bisschop. Door een grote brand in 1788 werd de burcht vrijwel geheel verwoest. In vroeger eeuwen dienden beide heuvels vaak als vluchtplaats voor de bevolking bij oorlogsdreiging.

Bezienswaardigheden

Het loont de moeite om samen met een gids Sion te bezichtigen. Enkele malen per week zijn er rondleidingen, voor informatie kijk hier. Voor een bezichtiging op eigen gelegenheid is het gemakkelijk om het toeristische vervoermiddel, le petit Sedunois te gebruiken, die ook de heuvel Valeria ontsluit. Het straattreintje rijdt alleen in de zomermaanden. Belangrijke gebouwen in Sion zijn onder andere de Theodulskerk, genoemd naar de eerste bisschop in Wallis. Bij de ingang links is een afbeelding van een klok met een duivelsfiguur, die herinnert aan de legende hoe een klok voor de kerk (een geschenk van de paus aan Theodul) in één nacht van Rome naar Sion werd gebracht. De duivel nam dit op zich en zou, als hij voor het eerste hanegekraai in Sion zou zijn, de ziel van Theodul verwerven. Vlak voordat de duivel met klok in Sion neerstreek, kraaide er echter al een haan... Vlakbij de kerk zijn de parlementsgebouwen van het kanton Wallis en de kathedraal Notre Dame du Glacier. Op de Place de Majorie bevindt zich het Kantonaler Archeologisches Museum en het Kunstmuseum. Het archeologische museum heeft een schitterende collectie gegraveerde grafzuilen uit de steentijd (2800 - 2500 voor Chr.). De resultaten van opgravingen in Wallis zijn er te vinden, met gebruiksvoorwerpen tot 30000 jaar oud. In het kunstmuseum vinden wisselende tentoonstellingen plaats, maar er is ook een vaste expositie van (Walliser) kunstenaars vanaf de 17e eeuw, waaronder Cortey, Ritz, Dalleves, Biéler, Bille, Werlen, Burnat-Provins, Olsommer, Palézieux, Andenmatten, Chavaz, Dubuis, Messerli en Raboud. Er zijn ook veel werken uit de hedendaagse tijd. Kijk hier voor de openingstijden van beide musea.

Vanaf de Place de Majorie de weg naar boven volgend bereikt u de toegangswegen tot de heuvels Valeria en Tourbillon. Aan beide heuvels gaat een pittige klim vooraf. Op Valeria vind u de kerk Notre Dame de Valère (gebouwd tussen 1100 en 1240). Er is een leuk uitzicht over de stad. Valeria was tot de Franse bezetting in 1799 het domkapittel; de Notre Dame de Valère was bisschopskerk. In de kerk zijn zowel romaanse als gotische bouwstijlen vertegenwoordigd. Het orgel in de kerk vindt zijn oorsprong in de veertiende eeuw en is het oudste nog bespeelbare orgel ter wereld. Regelmatig vindt in Sion dan ook het Internationale Orgelfestival plaats. De kerk is rijkelijk voorzien van fresco's uit de 15e eeuw. De koorbanken van houtsnijwerk, met taferelen uit het lijden van Christus, stammen uit 1664. Op Valeria bevindt zich ook het Kantonaler Museum voor Geschiedenis en Volkenkunde. Hier kan men een uitgebreide collectie voorwerpen zien uit het culturele en sociale leven in Wallis na de Romeinse tijd tot heden. Het museum is een 'vervolg' op het archeologische museum. Het vindt hier portretten, kleding, meubels en een grote collectie zilveren en gouden voorwerpen. In het centrum van de stad bevindt zich ook nog een natuurhistorisch museum (Avenue de la Gare 40). Hier is een collectie van dieren die in Wallis (en daarbuiten) leven of leefden, zoals lynx, wolf, otter, beer en diverse vogels (onder andere adelaars). Er is ook een mooie verzameling geologische en mineralogische voorwerpen. De openingstijden van alle musea vindt u hier.

Hoogte508 m
Inwoners27000
Postcode1950
website VVV  

Vakantiefoto's


Lia van Valen

Meer vakantiefoto's uit Sion? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.