header
Wallisgids.nl

Saas-Grund

Saas-Grund is de belangrijkste plaats in het Saas-tal, het dal dat zich uitstrekt van Stalden tot de Monte Moropas (grens met Italië). De pas werd in de middeleeuwen veelvuldig gebruikt voor goederentransporten.

fotoDe kerk in Saas-Grund (uit 1938) heeft vele kunstvoorwerpen uit de oude kerk die hier ooit stond. Saas-Grund verheugt zich in een grote belangstelling van Nederlandse toeristen. Misschien komt dat wel omdat het prijspeil hier net iets onder dat van het meer mondaine Saas-Fee ligt. Vanuit Saas-Grund kan men excursies maken naar Saas-Fee, of naar Saas-Almagell en de Mattmarksee. Dit meer wordt gestuwd door een aarden wal van 115 m hoogte en werd eind jaren vijftig aangelegd. Het water wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit: eerst nabij Saas-Almagell en vervolgens in Stalden. Het water zorgt per jaar voor ruim 500 miljoen kWh.

fotoKinderen zullen een bezoekje aan Hoshi-land waarderen. Dit speelpark ligt bij het bergstation van de gondelbaan Saas-Grund - Kreuzboden. Er is een mini-kinderboerderij en diverse klim- en klautermogelijkheden. Het is bovendien het uitgangspunt voor de Alpenbloemenpromenade, de Höhenwegs Almagelleralp, de Höhenweg naar Gspon en de Klettersteig Jägihorn. Voor deze Klettersteug geldt dat een flinke conditie en de goede uitrusting vereist is. Vanaf Hohsaas is er trouwens een geweldig panorama met zicht op maar liefst 18 vierduizenders. De website van de Bergbahnen Hohsaas geeft er meer informatie over: kijk hier.

Wandeltips

Bloemenpromenade

(Vanuit Saas-Grund)

"Bloemenpromenade"

Dit is een wandeling van ca. 3 uur, waarbij zeldzame alpenbloemen aangetroffen kunnen worden. Op de natuurlijke groeiplaats van de planten staat steeds een informatiebord met een foto. De bloeitijd van de bloemen is natuurlijk afhankelijk van het seizoen en van de hoogte. Zo bloeit de blauwe berggentiaan in juni op een hoogte van rond de 1600 meter, en kom je het bloemetje in juli alleen nog tegen op zo'n 2000 meter. Op de Bloemenparade heb je ook kans het zeldzame Edelweiss te zien. De route begint bij het bergstation van de gondelbaan Saas-Grund - Kreuzboden op 2397 meter en komt weer uit in Saas-Grund. Kijk hier voor meer informatie en de dienstregeling van de gondelbaan.

Monte Moropas

(Vanuit Saas-Grund)

Monte Moropas

Een oude handelsroute naar Italië loopt over de Monte Moropas (2862 m). De wandeling kan beginnen bij de Mattmarksee (te bereiken met de postbus uit Saas-Grund, Visp of Brig). In circa drie uur kan de pas worden bereikt, met onderweg indrukwekkend zicht op de oostflank van het Monte Rosa-massief. De afdaling aan de Italiaanse kant kan gemaakt worden per kabelbaan, het dorp Macugnaga is een oude Walliser nederzetting over de grens. Macugnaga wordt per bus verbonden met Domodossola, een klein Italiaans stadje (markt op zaterdag). Per trein gaat het terug naar Zwitserland door de Simplontunnel. In Brig vertrekt de bus naar het Saas-dal. Voor deze tocht zijn bij de chauffeur van de postbus speciale rondreisbiljetten te verkrijgen.

Hoogte1559 m
Inwoners975
Postcode3910
website VVV  

Wintersport in Saas-Grund (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 45 km, 14 liften
Slee-afdaling nee
Skischool CHF 205 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 71 256
K 36 157
Er zijn alleen dagkaarten voor het hele Saasgebied. Meerdaagse liftpassen zijn geldig in het skigebied van Saas-Grund,Saas Almagell en Saas Balen. Er zijn ook liftpassen voor het hele Saas-gebied,zie onder Saas-Fee, of liftpassen alleen voor Saas Grund.

Vakantiefoto's

Vakantie juni 2008 in Saas Grund. Onze hond wacht op ons bij het bord "Wildbeobachtung".
Ilona Soliman

Meer vakantiefoto's uit Saas-Grund? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.