header
Wallisgids.nl

Oberwald, Obergesteln, Ulrichen

Oberwald is het laatste (of het eerste, ’t is maar van welke kant je komt) permanent bewoonde dorp van het Goms. Tot 1838 bestond het dorp uit twee gemeenten: Wald en Unterwassern. In 1982 werd hier de Furka-basistunnel geopend, een 14 km lange spoorwegtunnel naar Realp in het kanton Uri. Daarmee werd de oude spoorlijn, die over Gletsch liep met een korte tunnel vlak onder de Furkapas, overbodig. Tegelijkertijd was er het gehele jaar door een verbinding van West- naar Oost-Zwitserland; voor de ingebruikneming van de basistunnel waren trein- en wegverkeer naar het oosten 's winters niet mogelijk. Vanaf zomer 2010 rijden er op het oude spoorwegtraject Oberwald-Gletsch weer museumtreinen (zie ook: Gletsch of bezoek de website van de museumtrein).

Oberwald heeft een vroege-barokkerk met een ui-toren, wat een zeldzaamheid is in Wallis. De stoeltjeslift naar de Hungerberg is wegens onvoldoende financiën voorlopig buiten gebruik - gezocht wordt naar nieuwe investeerders. Oberwald is een prima uitgangspunt om te fietsen door het Goms. Op het station van Oberwald is een ruim aanbod van huurfietsen, die na het fietsen op een ander station van de Matterhorn Gotthard Bahn kunnen worden ingeleverd. Zo fietst u in drie uur van Oberwald naar Fiesch. Pech onderweg? Op ieder stationnetje kunt u contact opnemen met de fietsverhuur in Oberwald, en met de eerst mogelijke trein wordt u een vervangende fiets gestuurd.

Obergesteln

Hoogte: 1355 m Inwoners: 200

Obergesteln in het Goms vermelden we vanwege het zo afwijkende karakter van het dorp. Het dorpje speelde al een rol in de Romeinse tijd, omdat het lag op de transportroute vanuit Italië over de Griespass, naar het noorden via de Grimsel. Het gehele dorp is uit steen opgetrokken. Door branden en lawines werd het oorspronkelijke houten dorp namelijk tweemaal (in 1720 en in 1868) totaal verwoest. Na de tweede verwoesting emigreerden er ruim 50 inwoners naar Amerika, en op last van het kanton moesten de nieuwe huizen van steen gebouwd worden. Wie van een spelletje golf houdt kan bij Obergesteln terecht, kijk hier.

Ulrichen

Hoogte: 1346 m Inwoners: 230

Ulrichen ligt in het Goms aan de voet van de Nufenenpas. Het vliegveldje ter plaatse is nog steeds als ‘noodlandingsveld’ aangemeld, maar toch is er het Rollerpark Obergoms. Behalve de voorzieningen zoals een halfpipe kunnen skaters er terecht op de taxi- en landingsbaan. Er is een leuk speeltuintje (met een glijbaan vanaf het dak van een voormalige hangar) en een picknickplaats bij. Voor de skatevoorziening is er een toegangsprijs van 5 Frank. Het rollerpark is bereikbaar door vanaf de hoofdweg Oberwald-Brig de afslag te nemen naar de Nufenenpas, en vervolgens rechtsaf het oude vliegveld op. Op het vliegveld is ook een kartbaan uitgezet.

Hoogte1340 m
Inwoners250 (Oberwald)
Postcode3999
website VVV  

Wintersport in Oberwald,Obergesteln,Ulrichen (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 0 km, 0 liften
Slee-afdaling nee
Skischool CHF 0 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 0 0
K 0 0

Oberwald is vooral bekend als beginpunt van de Langlaufloipe door het Goms. Helaas is het skigebied (Hungerberg) niet meer in gebruik. Via de link <bergbanen> leest u meer over de plannen de Hungerberg weer tot een interessant toeristische trekpleister te maken,

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit Oberwald, Obergesteln, Ulrichen. Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?