header
Wallisgids.nl

Lötschental bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: een woest, steil en stenig gedeelte tussen Gampel (634 m) in het Rhônedal en Goppenstein (1216 m), en vervolgens een bijzonder groen en vriendelijk gedeelte, omzoomd door drie- en vierduizenders, tussen Ferden (1374 m) en Fafleralp (1788 m).

Goppenstein | Kippel | Ried, Blatten, Fafleralp

Geschiedenis

fotoDe allereerste sporen van bewoning zijn afkomstig van zo'n 1000 jaar v.C. Het dal heeft altijd een bijzonder geïsoleerde ligging gehad. Pas in 1913, toen de Lötschbergspoorweg van Brig naar Bern werd geopend, kwam daar enige verandering in. De wegverbinding vanuit Gampel in het Rhônedal was ook een belangrijke stap voor de ontwikkeling. Omdat het dal vroeger slechts een paar maanden per jaar bereikbaar was, hebben zich in de loop der eeuwen een aantal typische gebruiken ontwikkeld die ook nu nog in ere worden gehouden. Een voorbeeld daarvan zijn de houten maskers (Tschäggätä), die men in heel Oberwallis tegenkomt maar die oorspronkelijk uit het Lötschental afkomstig zijn. Deze maskers met een tamelijk onvriendelijk gnoomgezicht worden gedragen door jongens uit het dal, die gekleed in een schapevel op de jaarlijkse vastenavond (meestal eind februari) door de dorpen rennen om zo de geesten (én de meisjes) te laten schrikken en de winter het dal uit te jagen. Ze zijn te bezichtigen in het Lötschentaler Museum in Kippel of in de Maskenkeller van Ernst Rieder in Wiler, die ze zelf maakt. De bevolking kent inderdaad nog een aantal boze geesten, zoals de Wilde Man, de Zwarte Bok en het levensgevaarlijke Lauwi-dier. Aan deze laatste worden de lawines toegeschreven.

Goppenstein

In Goppenstein verdwijnt de Lötschberg spoorwegtunnel (14,6 km) richting Bern, en rijden regelmatig de autotreinen van en naar Kandersteg in het Berner Oberland. Sinds december 2007 is er ook een nieuwe Lötschbergtunnel - deze loopt 400 meter onder Goppenstein en begint op Rhône-dalniveau in Raron en loopt tot Fruttigen in het Berner Oberland, de lengte bedraagt 35 km. Door deze nieuwe tunnel rijden geen autotransport treinen, deze is er vooral voor snelle personentreinen (Basel-Brig: 2 uur) en voor internationale goederentreinen.

Na Goppenstein verandert het landschap in het vriendelijke gedeelte van het Lötschental.

Kippel

Het tweede dorpje in het Lötschental is Kippel (1347 m). foto Het is de belangrijkste plaats van het dal. De witte kerk staat er in zijn huidige vorm sedert 1742. Iets minder dan 50 jaar na de bouw van de kerk hadden de Lötschentalers genoeg geld gespaard, en konden ze zich vrijkopen bij de bisschop van Sion. Kippel zou je het religieuze centrum van het dal kunnen noemen. Het kerkhof naast de kerk is mooi om zijn eenvoud: kleine houten, donkere kruizen voor de overleden volwassenen en witte op de graven van de kinderen. Op kerkelijke hoogtijdagen, waaronder Fronleichnam (Sacramentsdag, tweede donderdag na Pinksteren) is er in Kippel een feestelijke processie, waaraan wordt deelgenomen door de goddelijke grenadiers. Dorpelingen dragen dan oude grenadiersuniformen, die stammen uit de tijd dat veel Lötschentalers als huurling dienden in de legers van Frankrijk en België. Kippel heeft ook een klein museum, waar de geschiedenis en gebruiken van het volk worden getoond.

Andere dorpjes

fotoWiler heeft een duidelijk ander karakter dan de overige dorpen in het dal. Dat komt omdat een brand in 1909 het dorp geheel in de as legde, en de dorpelingen het vervolgens opnieuw opbouwden. Kuhmad is niet meer dan een gehucht, dat volgt na de dorpjes Ried en Blatten. Links van de weg staat een kapel uit 1655, de Maria Heimsuchung. In het interieur springt het rijk vergulde altaar uit het begin van de 18e eeuw in het oog en een stenen Mariabeeld uit het begin van de 16e eeuw. Fafleralp (1788 m) is het einde van de bewoonde wereld. Een groot, houten hotel met een ouderwets-nostalgisch interieur herinnert aan de start van het toerisme in het Lötschental in de eerste helft van deze eeuw. De self-service afdeling, opzij van het oude hotel gelegen, getuigt dat ook hier de tijd niet heeft stilgestaan. Een eenvoudige maar prachtig gelegen camping geeft hier echt het hooggebergte-gevoel. Te voet zijn vanuit Fafleralp mooie tochten te maken, zoals naar de dominerende Langgletsjer en naar de Lötschenlücke (3178 m).Hierover kan het toeristenbureau in Wiler u nader informeren.

 

 

Ingezonden: We zijn gek op gletschers. Hier zie je de Gletschertor van de Langgletscher in het Lötschental.


Louise de Wolf en Thijs van der Star, Leiden

Wandeltip

(Vanuit het Lötschental)


Tussen Kippel en Wiler in het Lötschental gaat een kabelbaan naar Lauchernalp (1950 m), waarvandaan een prachtig wandelpad zonder al te veel hoogteverschillen loopt naar Fafleralp. Het is (een deel van) de Lötschentaler Höhenweg. De wandeling, die zo'n drie uur duurt, biedt een prachtig uitzicht over het dal en de omliggende toppen. Door de zijdalen doemt regelmatig aan de linkerkant de witte Petersgrat op, die de grens vormt tussen Wallis en Bern. Wie de auto bij het dalstation van de kabelbaan laat staan, kan terug vanuit Fafleralp per postbus.

website VVV  

Wintersport in (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 33 km, 6 liften
Slee-afdaling nee
Skischool CHF 220 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 55 277
K 29 151

Vakantiefoto's


Gwenda Hisgen


Kitty Peters, Beuningen

Meer vakantiefoto's uit ? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.