header
Wallisgids.nl

Tip in Les Masses: Chalet Le Roilette

Het Val d'Hérémence is een zijdal van het Val d'Hérens, dat weer een zijdal is van het Rhônedal. Het Val des Dix ligt in het verlengde van het Val d'Hérémence. De overkoepelende website van dit toeristisch interessante gebied vindt u hier.

Hérémence | Les Masses | Grande Dixence

Geschiedenis

De naam Val de Dix voert terug naar een legende waarin wordt verhaald van een tiental bandieten die woonden in de bossen aan het einde van het dal. Deze bandieten, die rovend en plunderend in hun onderhoud voorzagen, bezorgden de bevolking natuurlijk veel last. Na een rooftocht in de lager gelegen dorpen, verdwenen de tien steeds met omgekeerde hoefijzers onder hun schoeisel gebonden. De bevolking, hierdoor in grote verwarring gebracht, kwam er uiteindelijk toe om het hoger gelegen bos maar helemaal in brand te steken, om zo van de ellende verlost te zijn. Het Val de Dix bestaat sinds 1961 grotendeels uit water, want toen werd de tweede stuwdam in het dal voltooid.

Hérémence

Hérémence (1237 m) is het hoofdplaatsje van het gelijknamige dal en telt 1225 inwoners. Het is een mooi en rustig bergdorp, met in het hart een grote, betonnen kerk. Omdat de oude kerk zó bouwvallig geworden was dat restauratie onuitvoerbaar bleek, besloot men tot de bouw van dit nieuwe godshuis. In 1971 werd deze nieuwe en zeer omstreden kerk in gebruik genomen, waar behalve kerkdiensten ook muziekuitvoeringen plaatsvinden. Het gebouw is zo groot en markant dat iedere bezoeker zich wel een mening moet vormen. Mooi of lelijk? Hérémence heeft een leuk, klein museum dat is ondergebracht in de voormalige gevangenis annex martelkamer. Oude voorwerpen uit het dagelijks leven, zowel huishoudelijke voorwerpen als landbouwwerktuigen, geven een hele goede indruk van het leven hier lang geleden. Het museum alleen in juli en augustus geopend.

Les Masses

Les Masses bevindt zich even boven Hérémence. Een stoeltjeslift gaat naar Les Collons, waardoor 's winters aansluiting bestaat bij het skigebied van Thyon 2000. Bij mooi weer kan men in het specialiteitenrestaurant Les Masses op het terras genieten van een uitstekende fondue of raclette.

Grande Dixence

fotoDe stuwdam Grande Dixence is de hoogste in Europa. Vanuit Sion is het per auto een uur rijden, vanuit Hérémence is de afstand nog 14 km. Tussen Hérémence en de stuwdam komt men door het kleine dorpje Mâche. Dit dorp bestaat uit twee gedeelten: lawines gingen steeds dwars door het dorp, waardoor er in het midden geen huizen staan. Vanaf de parkeerplaats bij de dam is het te voet ongeveer 200 meter tot het bezoekerscentrum. Er is een permanente tentoonstelling over de bouw en de exploitatie van de dam. Vooral in de weekeindes kan het druk zijn; de Grande Dixence trekt meer dan 100000 bezoekers per jaar. De maximale hoogte van de gigantische betonnen wand bedraagt 285 m. Met de bouw werd al in 1953 begonnen, en enige jaren later kon het eerste gestuwde water al zorgen voor energie. Pas in 1966 echter kwam het volledige werk gereed; er werd 6 miljoen kubieke meter beton verwerkt. Het gebouw bij de dam deed tijdens de bouw van de dam dienst als onderkomen voor de arbeiders, en fungeert nu als hotel. Gedurende de zomermaanden bestaat de mogelijkheid om het inwendige van de betonnen kolos te bezoeken. Binnen in de dam lopen namelijk tunnels en tunneltjes met een totale lengte van maar liefst 32 km. Een (begeleide) tocht door de eindeloze gangen, die zijn aangelegd om het inwendige van de dam te kunnen controleren, is een zeer aparte ervaring. Denk wel om warme kleding Voor informatie over tijden en prijzen: kijk hier. Als het stuwmeer achter de dam helemaal vol is, dan drukt het water het beton zo'n 10 cm het dal in. Door een pijpleiding verlaat onder hoge druk zo'n 45 kubieke meter water per seconde het stuwmeer. Al het benodigde ruwe materiaal voor de bouw was afkomstig uit de omgeving. Alleen het cement werd met enkele kabelbanen uit Sion aangevoerd.

fotoOm boven op de dam te komen kan gebruik worden gemaakt van zo'n kabelbaan, die nu dienst doet als personenlift. Vanaf de dam strekt het stuwmeer zich ruim 5 km uit. Het water wordt overigens niet alleen aangevoerd door de omringende gletsjers. Er zijn pijpleidingen aangelegd om water aan te voeren vanuit de zijdalen, zelfs tot het Mattertal aan toe. Soms moet daarvoor water worden opgepompt; dat gebeurt dan in de uren dat er een productie-overschot is van elektriciteit. Alleen bij zeer lage waterstand is nog een oude stuwdam (gebouwd in 1935) in het meer te zien, die door de bouw van de nieuwe overbodig werd. Voor wandelaars is er een fraai wandelpad langs het meer, dat aanvankelijk door (deels verlichte) tunnels voert. In circa vier uur komt men bij de Cabane des Dix, waarvandaan diverse tochten kunnen worden ondernomen.

Hoogte1237 m
Inwoners1324
website VVV  

Vakantiefoto's

Als Wallis-ganger, al 15 jaar, hier een mooie foto van de tocht naar Cabane des Dix (bij stuwmeer Dixence). Ik heb al vele tochten gemaakt welke bijzonder mooi zijn maar die ik nog op geen enkele pagina ben tegen gekomen, maar goed, wat eigen-initiatief is ook nooit weg.
Danny Elve

Meer vakantiefoto's uit ? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.