header
Wallisgids.nl

Champéry is een ideaal uitgangspunt voor het zomer- en wintertoerisme. Het is een uitvalsbasis voor het zomerse netwerk van bike-routes en het winterse skigebied van Les Portes du Soleil.

Geschiedenis

fotoAl in 1857 werd in Champéry het eerste hotel geopend met de naam (niet verwonderlijk): Les Dents du Midi. Deze bergketen beheerst het uitzicht van het plaatsje. De klokkentoren van Champéry stamt uit 1726. Om het toerisme te bevorderen werd in 1862 in de rotswand aan de overkant van het dal een pad uitgehouwen: de Galerie Défago. Dit soms spectaculaire pad biedt een mooi uitzicht op Champéry (tip: maak deze wandeling van circa een uur in de ochtend, dan loopt u zelf in de schaduw en is het dorp in de zon). Een belangrijke toeristische impuls vormde de opening van de spoorlijn vanuit het Rhônedal in 1908. De kabelbaan van Champéry naar Planachaux (1936 m) is de oudste van heel Wallis (1939), maar inmiddels wel geheel gerenoveerd.

Activiteiten

foto foto Mountainbikers komen in Champéry geweldig aan hun trekken. Er zijn routes voor gezinnen, maar ook de profi's kunnen hier terecht en suizen er (deels door de lucht) met bloedstollende vaart de hellingen af. Bijna 400 km aan gemarkeerde routes treft u er aan, en de fiets mag meegenomen worden in de 23 kabelbanen en stoeltjesliften van het gebied van Les Portes du Soleil dat zich tot in Frankrijk uitstrekt. Net als voor skipistes geldt een kleurcode voor de toenemende moeilijkheidsgraad: groen, blauw, rood en zwart. Dagkaarten voor alle banen zijn te koop voor circa 25 Frank. Fietsen kunt u huren bij het dalstation van de kabelbaan in Champéry. Voor een cross country-fiets, goed voor de meeste afdalingen, betaalt u 50 Frank per dag, inclusief helm (kinderen de helft). Eventuele beschadigingen worden in rekening gebracht, tenzij u een verzekering afsluit (voor 25 Frank per dag). Bij het dalstation van de kabelbaan is een oefenparcours aangelegd waar steile hellinkjes kunnen worden genomen zonder dat er direct een afgrond dreigt. Voor meer voorpret: kijk hier. Zorg dat u een goede routekaart van het gebied bij u heeft (te verkrijgen bij het VVV of de kabelbaan) , want onderweg kan er wel eens een wegwijzer ontbreken. Denk bij tochten over de grens steeds om een paspoort, want ook hoog in de bergen kan er incidenteel gecontroleerd worden.

fotoHet dorp heeft een overdekt en een openluchtzwembad, ruim tien tennisbanen en mogelijkheden voor buitenritten te paard. Op de nieuwe overdekte kunstijsbaan kan 's zomers en 's winters worden geschaatst.

Een speciale bergbelevenis is de Via Ferrata (tussen Champéry en Val d'Illiez), een kletterparcous dat u zonder zware training met het hele gezin kunt afleggen. Huur vantevoren bij een van de sportwinkels in Champéry enkele hulpmiddelen (helm en zekering voor de staalkabel). Kijk hier voor meer informatie. Voor wie de Via Ferrata te heftig is: aan de overkant van het dal ligt de Galerie Defago, een in de rotswand uitgehouwen wandelpad met mooi uitzicht op Champéry.

Wandeltip

Op de sporen van de smokkelaars

(Vanuit Champéry)
fotoVerlaat Champéry aan de zuidzijde en direct over de brug bij Gd. Paradis linksaf richting Barme. Met de auto bereikt u deze lieflijke vallei in ruim een kwartier. Rondom het thema smokkelen zijn hier een viertal wandelroutes uitgezet waarbij u zonder zware inspanningen van de prachtige omgeving geniet en aan de hand van educatieve teksten langs de route ook nog van alles te weten komt over de geschiedenis van de smokkelaar. De borden zijn in het Frans en zijn soms een beetje neerbuigend geformuleerd, maar het mooie landschap compenseert dit ruimschoots. En anders wel een bezoek aan een van de uitnodigende en gastvrije herbergen. Er zijn vier routes van een tot drie uur te kiezen : le sentier à tire d'aile, le sentier nature, le sentier rural en le sentier forestier.
Hoogte1053 m
Inwoners1100
Postcode1874
website VVV  

Wintersport in (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 650 km, 196 liften
Slee-afdaling ja
Skischool CHF 220 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 61 300
K 46 225
Gezinstarief: bij koop vanaf vier liftpassen voor een gezin wordt 15% korting verleend. De liftpassen zijn voor het hele gebied van Les Portes du Soleil. Er zijn ook goedkopere dagkaarten met een meer lokale geldigheid.

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit . Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?