header
Wallisgids.nl

Brig

is het belangrijkste spoor- en wegenknooppunt in Oberwallis en ook de grootste plaats. Maar liefst 1000 Brigers hebben een job binnen de vervoerssector.


Geschiedenis

De Romeinen maakten reeds in de 2e eeuw n.C. gebruik van de Simplonpas, waardoor de huidige stad Brig toen al een rol van betekenis speelde. Kaspar Jodok Stockalper begon in 1634 met het transport van zijde over de Simplon naar Lyon. In het midden van de 17e eeuw begon dezelfde Stockalper met de bouw van een groot slot, vanwaar hij de scepter zwaaide over de transporten via de Simplon. De rijkdom die hij daarbij in korte tijd verwierf, veroorzaakte grote afgunst bij de bevolking. In 1678 moest Stockalper zelfs uitwijken naar de andere kant van de Simplon (Domodossola). In 1691 overleed hij. Het Stockalperslot, met de drie torens Kaspar, Melchior en Balthasar, is nu de grootste Briger bezienswaardigheid. De opening van de Simplon spoorwegtunnel in 1906 (een tweede tunnelbuis werd in 1922 geopend) en de aansluiting op de Lötschbergspoorlijn naar Bern maakten Brig tot het verkeersknooppunt van nu.

Bezienswaardigheden

Op de Bahnhofplatz krijgt men een goede indruk van het verkeersknooppunt Brig. Op de achtergrond bevindt zich het station, waarvandaan treinen vertrekken richting Bern, Genève en Milaan. Vanaf het stationsplein vertrekken de smalspoortreinen van de Matterhorn Gotthard Bahn naar Zermatt en richting Andermatt. Op het plein vindt men ook de gele postbussen, die de verbindingen onderhouden met dorpen in de omgeving, waaronder Saas Fee. Het doorgaande autoverkeer wordt sinds 1999 niet meer over het stationsplein geleid: een nieuwe verbindingsweg voor het transitverkeer betekent een belangrijke verbetering. Overigens is de rol van Brig als spoorwegknooppunt enigszins overgenomen door Visp, sinds de opening van de Lötschberg basistunnel.

Vanaf het station naar het zuiden loopt, licht stijgend, de Bahnhofstrasse met een groot aantal winkels. Als men deze straat oploopt, aan het einde links afslaat en dan weer rechts, bereikt men in 10 minuten het Stockalperslot. Op de binnenplaats staat een oude postkoets opgesteld, waarmee vroeger de verbindingen over de alpenpassen werden onderhouden. ’s Zomers worden hier filmvoorstellingen gegeven. In het 17e eeuwse slot zetelen tegenwoordig de gemeenteraad en de rechtbank. Daarnaast zijn er van mei tot oktober dagelijks rondleidingen door het slot met o.a. een multimediale presentatie over het leven van Stockalper (info rondleidingen). Even verder dan het Stockalperslot aan de linkerzijde van de Alte Simplonstrasse staat de Kollegiumskirche, in 1675-1685 tijdens de Reformatie door de jezuïeten gebouwd op initiatief van Stockalper. Vlak tegen deze kerk staat de in 1732 gebouwde kloosterkerk van de ursulinen. De hieraan verbonden middelbare school staat tegenwoordig bekend als beste in het hele Duitstalige gebied van Wallis.

Wandeltip

(Vanuit Brig)
Deze wandeling levert een weids uitzicht op over het Rhônedal èn een hoge dosis treinen.Vanuit Brig klimt de spoorlijn van de BLS, de Bern Lötschberg Simplonbahn langzaam via de zuidhelling het Rhônedal uit. Langs deze spoorlijn, die in 1913 in gebruik genomen werd, ligt een comfortabel wandelpad: de Lötschberg Höhenweg. Neem de trein van Brig tot Hohtenn (daar verlaat de spoorlijn het Rhônedal naar het noorden) en loop terug richting tot één van de andere stations langs de spoorlijn (Ausserberg, Eggerberg of Lalden, resp. 3, 5 of 6 uur gaans) Het wandelpad is een stuk langer dan de spoorlijn zelf, die door tunnels en over mooie viaducten natuurlijk de kortste weg kiest. Het wandelpad is maar zelden echt steil, veelal volgt het de spoorlijn of een van de bisses, de oude irrigatiekanalen. Op het station in Brig is een prospectus van de Höhenweg verkrijgbaar, en hier leest u er meer over.
Hoogte684 m
Inwoners11500
Postcode3900
website VVV  

Vakantiefoto's

Het Stockalperschloss in Brig.
G. Hovestad, Elst (UT)

Zicht op Brig. De foto is genomen boven de Saltinaschlucht.
G. Hovestad, Elst (UT)

Meer vakantiefoto's uit Brig? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.