header
Wallisgids.nl

Bellwald

De weg naar dit bergdorp sluit bij het gehucht Fürgangen aan op de hoofdweg Fiesch - Oberwald. In zo'n zes km stijg je tot 1561 meter. De kabelbaan Fürgangen-Bellwald heeft er vijf minuten voor nodig; te voet duurt het een uur. De toeristische ontwikkeling van Bellwald is sinds 1970 op gang gekomen, toen het dorp over de weg bereikbaar werd. Gezien de bijzondere ligging en de zuivere lucht van Bellwald, heeft men aan het begin van de vorige eeuw overwogen om er een sanatorium te bouwen. Doordat er toen echter nog geen verbinding bestond met het Rhônedal, heeft men hiervan afgezien. Het dorp kent een prachtig wijds uitzicht over het Rhônedal en het Fieschertal en er zijn honderden vakantiewoningen, waarvan er enkele zijn gevestigd in omgebouwde Stadels, de zo kenmerkende houten stallen. De barokkerk uit de 17e eeuw werd in de jaren tachtig door de Bellwalders zelf helemaal gerestaureerd. foto Tot het aanbod voor gasten behoort een minigolfbaan en diverse andere sportieve activiteiten (skaten, tennissen etc), meer info. Twee stoeltjesliften (naar Alpe Richenen op 2060 meter en verder naar 2558 meter) maken het de wandelaars in de zomer gemakkelijk. Vanaf Alpe Richenen kan een snelle afdaling worden gemaakt met een trottinet (soort step), ter plekke voor twaalf Frank te huur. De trottinet gaat met de stoeltjeslift weer terug naar boven. Er is ook een ruim twee kilometer lang parcours voor afdalingen met bikes met onderweg diverse jumps.

In december 2009 is de oude stoeltjeslift van Alpe Richenen naar Steibenkreuz èn de sleeplift Furggulti vervangen door een nieuwe 4-zits stoeltjeslift. Het nieuwe bergstation ligt op een hoogte van 2558 meter.

Uitzicht

 

Wandeltips

Risihorn

(Vanuit Bellwald)
fotofotoDe 'huisberg' van Bellwald is zonder twijfel de Risihorn (2875 m). De top is niet moeilijk te bereiken, alleen de laatste pakweg 75 hoogtemeters zijn flink steil. Hier geldt zeker: geen last hebben van hoogtevrees! De aangebrachte kettingen geven weliswaar wat extra steun, maar je moet stevig op je eigen benen staan. Er zijn stukjes graat waar het aan beide zijden flink steil omlaag gaat. Reken voor de beklimming van de Risihorn vanuit Bellwald vier uur.

Om de wandeling wat lichter te maken kan het grootste hoogteverschil worden overbrugd met de stoeltjeslift van Bellwald naar Fleschen (2060 m) en aansluitend de stoeltjeslift naar Furggulti (2558 m). Dan duurt de tocht cica 3,5 uur heen en terug. Het pad is gemarkeerd en vanaf de Risi is er een magnifiek panorama op de Fieschergletsjer en de Finsteraarhorn (4274 m). Kijk hier voor meer wandeltips vanuit Bellwald.

Spilsee

(Vanuit Bellwald)

foto De meertjes boven Bellwald zijn allemaal aangelegd voor de watervoorziening van het dorp. De wandeling naar de Spilsee begint bij het bergstation van de eerste stoeltjeslift op 2060 meter (volg de wegwijzer naar de Spilsee). Het pad klimt langzaam maar zeker omhoog, en volgt de onlangs gerestaureerde waterleiding. In anderhalf uur bereikt u de Spilsee (2397 meter). Vanaf de Spilsee kunt u de wandeling voortzetten naar het bergstation van de tweede stoeltjeslift (Furggulti, 2558 meter). U passeert dan nog een ander aangelegd meer, dat in de winter de sneeuwkanonnen van water voorziet. Voor de tocht terug kunt u de stoeltjesliften gebruiken.

Hoogte1560 m
Inwoners420
Postcode3997
website VVV  

Wintersport in Bellwald (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 30 km, 4 liften
Slee-afdaling ja
Skischool CHF 230 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 51 260
K 36 182

Vakantiefoto's

Voorjaar op 1600m: bloeiende narcissen in april.
Wouter

Augustus 2009: bouw tweede stoeltjeslift in Bellwald
Marjam

Meer vakantiefoto's uit Bellwald? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.